16 noiembrie 2012


Alimentatia mamei care alapteaza


    In perioada in care alaptam nu de putine ori am fost pusa in situatia in care m-am gandit de doua ori daca sa mananc sau nu un aliment de teama sa nu-i faca rau piticului, sa nu-i provoace colici sau alergii. Din cauza oboselii am fost de multe ori tentata sa mananc ceva dulce sau sa beau macar o cafea insa aceste mici placeri au mai avut de asteptat...pana cand bebele s-a plictisit de laptele lui mami si s-a gandit sa incerce si altceva.
    Sa vorbim in continuare despre ce avem voie si ce nu sa mancam in perioada de alaptare:
  • mama trebuie sa bea aproximativ 3 l de lichide pe zi din supa, 1 l de lapte, ceai de chimen, anason si fenicul ( care sa va spun sincer nu e prea gustos ) , compoturi. putem de asemenea sa mancam 300gr. branza, 400gr. carne, paste fainoase, 2 oua fierte, peste fiert, gratar, cascaval, nuci.
  • nu se recomanda sa consumam: varza, mazare, fasole boabe, vinete, castraveti, rosii crude, maioneza, creme, smantana, prajituri cofetarie, frisca, condimente, prajeli, tocaturi, sucuri acidulate, fresh din citrice, cafea, ciocolata, cacao, alcool, tutun si fructe (pere,prune,struguri,pepene)
    Degeaba respectam insa cele de mai sus daca nu stim si cum sa stimulam secretia lactata:
  • copilul trebuie lasat la san, cu cat suge mai mult cu atat se va produce mai mult lapte (cam 1, 2 zile ii ia organismului sa se obisnuiasca cu o cerere mai mare de lapte)
  • compresele calde pe san cu 15min inainte de supt ajuta mult
  • masajul sanilor si masajul usor al mameloanelor
  • si nu in ultimul rand suplimentele pt lactatie cumparate din farmacii sunt foarte eficiente:Galafor, Galactogil si ceaiurile combinate de fenicul chimen si anason.
    Va doresc sa va bucurati de aceasta perioada speciala din viata dumneavoastra, sa aveti bebei grasuti si energie destula cat sa le faceti fata :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu